Sommarhälsning och inspiration inför hösten

2023-jun-23

Snart dukas nypotatisen, matjessillen och jordgubbarna fram och vi har en skön sommar med ledighet framför oss där vi kan ladda batterierna inför höstens arbete. Men innan dess vill vi ta tillfället i akt att göra en liten summering av något av det som har hänt i Kommunakademin Väst under vintern och våren, men också ge er en liten teaser inför vad som planeras under hösten.

I mars avslutades Projekt Ökad högskoleövergång med en välbesökt och inspirerande konferens. Framtidens kompetensförsörjning är en av de stora utmaningarna som vi möter både inom offentlig verksamhet och näringslivet. För att klara den utmaningen behövs fler personer med högre utbildning. Projektet har arbetat med att ta fram verktyg och metoder för att inspirera och underlätta för fler att ta klivet till högskolestudier. Du kan läsa mer om konferensen och om vad några av deltagarna tyckte här. Resultaten från projektet presenterades också i magasinet Högskolesprånget som du kan läsa här. Du kan också få den i ett fysiskt exemplar att läsa, kanske inte i hängmattan men väl på kontoret när du är tillbaka från semestern. Hör gärna av dig till någon av oss verksamhetsledare så ser vi till att du får ett exemplar.

Vården står inför stora utmaningar både avseende kompetensförsörjning men också avseende utbildningsnivån bland dem som arbetar inom vården. I maj träffades Närhälsan, NU-sjukvården, Regionhälsan och Fyrbodals kommunalförbund för att diskutera hur man tillsammans kan stärka sjuksköterskans roll och därmed vården. Initiativet till mötet togs av Åse Boman, prefekt på Institutionen för Hälsovetenskap på Högskolan Väst, Hälsoakademin Väst och Kommunakademin Väst. Samtalet mynnade ut i tre konkreta områden att gemensamt fokusera på:

  • Utveckla en ny bredare specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning på nära vård
  • Skapa bättre förutsättningar för sjuksköterskor att kombinera tjänster
  • Utveckla sjuksköterskans yrkesroll

Du kan läsa mer om hur arbetet inom de tre områdena skall tas vidare här.

I slutet av maj arrangerades den årliga konferensen Digitalisering inom hälsa, vård och omsorg. Omställningen till en mer digitaliserad vård är helt avgörande för att vi skall klara framtidens utmaningar inom vården. Utvecklingen går snabbt inom området och under konferensen presenterades olika exempel på hur digitala verktyg används för att effektivisera och förbättra vården. Du kan läsa mer om konferensen och om vad några av konferensens deltagare tyckte om dagen här.

Som ni ser så har vi en hel del intressanta saker bakom oss, men vi har också spännande saker planerade inför hösten. Förra årets lyckade forumdag återkommer den 29 september och kommer istället för en heldag att vara en halvdag. Temat för dagen är hållbar samhällsutveckling i kommuner. Dagen kommer att innehålla korta föreläsningar om senaste nytt inom forskning, utveckling och lyckad samverkan för hållbar utveckling inom för kommunerna viktiga områden. Vi avslutar med en gemensam workshop där ambitionen är att landa i ett par konkreta förslag att tillsammans fokusera på och arbeta vidare med. Till forumdagen inbjuds forskare och ledning inom högskolan, kommunchefer och kommunernas förvaltningsledningar inom social, utbildning, samhällsbyggnad och HR samt strateger inom kommunalförbundet att delta. Vår ambition är att vi skall lämna forumdagen inspirerade och taggade att tillsammans arbeta vidare för hållbar utveckling i regionen. Mer utförlig information om programmet kommer du att hitta här, där du också hittar länk till anmälan.

Den 3 oktober planeras en heldagskonferens med fokus på studie- och yrkesvägledning som hela skolans ansvar. Studie- och yrkesvägledare, rektorer, lärare och studenter inbjuds att delta på konferensen. Dagen kommer att delas upp i tre delar – Inåt, Utåt, Framåt – som alla handlar om hur den vida studie- och yrkesvägledningen kan bli hållbar, långsiktig och bidra till att barn och elever ökar sin valkompetens. Det blir korta föreläsningar, intervjuer och panelsamtal varvat med workshops. Mer information om programmet hittar du här.

Den 15 november arrangeras seminariedagen Attraktiva kommuner i samverkan mellan Fyrbodals kommunalförbund, Högskolan Väst och Kommunakademin Väst. Årets tema är: När behoven möts – samhällsbyggnad, folkhälsa och kultur. Håll utkik här efter mer information om program och anmälan här.

Vi hoppas att du redan nu känner inspiration inför hösten men först önskar vi dig en riktigt fin midsommarhelg med god mat och därefter en riktigt vilsam och härlig sommar!

Fredrik & Johanna, verksamhetsledare för Kommunakademin Väst