”HögskoleVux fick mig att våga börja studera på högskola”

2022-nov-22 | Nyheter

Katarina Johander, student vid Högskolan Väst

När Strömstad drabbades hårt av Covid-pandemin kände Katarina Johander att det var dags för ett nytt steg i yrkeslivet.

– Jag har egentligen aldrig gillat att gå i skolan och tänkte att högskolestudier inte var något för mig. Men introduktionskursen HögskoleVux fick mig att våga ta steget, säger Katarina som nu studerar på programmet för Socialpsykiatrisk vård vid Högskolan Väst.

Efter många år i hotell- och restaurangbranschen och inom handeln i Strömstad blev effekterna av pandemin en tankeväckare för Katarina. Att studera vidare på högskola eller universitet hade aldrig varit ett alternativ för henne. Men olika tillfälligheter fick henne på andra tankar.

– Det är en stor omställning att byta yrke mitt i livet. Jag visste inte vad jag skulle satsa på, så jag började med att komplettera mina gymnasiebetyg på Komvux. Jag fick tipset att kombinera studierna med kursen HögskoleVux, där man får en introduktion till att studera på högskola eller universitet, berättar Katarina.

Koll på studieteknik

–  Kursen fick mig att inse att det inte är så farligt eller svårt att studera på högskola. Här fick jag koll på vad studierna innebär och hur de går till. Vi fick bland annat prova att läsa och skriva texter som ingår i utbildningarna. Jag fick också lära mig studieteknik som jag har stor nytta av idag i mina studier.

En faktor som spelade stor roll för Katarinas val var att man får en garanterad plats på vissa av Högskolan Västs utbildningar om studierna på HögskoleVux är godkända.

– Det kändes så skönt att veta det. Jag sökte två helt olika utbildningar och hade turen att komma in på mitt förstahandsval; programmet för Socialpsykiatrisk vård. 

”En bra grund att stå på”

Sedan Katarina började på Högskolan Väst i september 2022 har hon hunnit avverka två kurser.

– Jag har verkligen haft nytta av förberedelserna i HögskoleVux. Kursen har gett mig en bra grund att stå på och det gjorde att övergången mellan arbetslivet och studentlivet blev mjukare. Jag visste i förväg vad som krävdes av mig och det känns tryggt att veta att det finns mycket hjälp och stöd att få av högskolan om det går trögt.

Att vara ensamstående mamma med två tonårsbarn och pendla tur och retur mellan Strömstad och Trollhättan några dagar i veckan innebär helt nya rutiner för Katarina.

– Visst är det stor skillnad mellan att studera och jobba. Det är en helt ny livsstil. Men det funkar bra eftersom jag kan styra min tid i stor utsträckning. Det är framförallt väldigt roligt att lära sig nya saker och att jag får utmana mig själv i att tänka på nya sätt.

Utbildningen hon har valt ger möjlighet att arbeta med en rad olika yrken i olika branscher. Allt från kriminalvård, till behandlingshem för barn och ungdomar.

– Jag vet inte ännu vad som känns mest intressant att jobba med. Jag vill prova mig fram genom att göra praktik på olika platser. Det blir spännande att se vad det blir. Framtiden ser ljus ut för den här kompetensen.

OM HÖGSKOLEVUX

  • Riktar sig till personer som gått gymnasiet men som saknar grundläggande eller särskild behörighet för att komma vidare till högre studier.
  • Kursen har tidigare getts av Komvux i Strömstad. Från hösten 2020 erbjuds den av kommunerna i Dalsland och Dalslands folkhögskola. De aktörerna står för de behörighetsgivande kurserna via ordinarie utbildningsutbud, medan Högskolan Väst svarar för den högskoleintroducerande kursen (15 hp).
  • Utbildningens längd är 6-18 månader beroende på individens utgångsläge.
  • Högskolan Väst kan i nuläget erbjuda studenter som slutfört utbildningen garanterad plats vid flera av Högskolan Västs utbildningar. Garantiplatserna finns enbart på Högskolan Väst. Studenten kan också välja utbildning på valfritt lärosäte.
  • Ansökan görs via respektive kommuns vuxenutbildning eller Dalslands folkhögskola.
  • Utbildningen har tagits fram i projektet Ökad högskoleövergång som drivs inom ramen för samverkansarenan Kommunakademin Väst. Från och med hösten 2022 har Högskolan Väst ansvaret för HögskoleVux.

Läs merhttps://campusdalsland.se/utbildningar/hogskolevux