Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Konferens om kompetensförsörjning, livslångt lärande och hur högskoleutbildning kan bli tillgänglig för fler

2023-03-16 @ 08:30 - 15:45

Talare på slutkonferens Ökad högskoleövergång

Den 16 mars 2023 är det dags att presentera resultaten från projektet Ökad Högskoleövergång i Fyrbodal. Projektet har sedan 2020 tagit fram verktyg som kommuner och högskolor kan använda för att inspirera och underlätta för fler invånare att välja högskoleutbildning. Pilotstudier har genomförts och insatser som gjorts tidigare har granskats. Projektet har också undersökt hur en högskola kan arbeta strukturerat för att bredda rekryteringen.

Konferensen vänder sig till dig som är politiker, som arbetar inom skola och utbildning, är studie- och yrkesvägledare, arbetar med breddad rekrytering på högskola, som möter människor med lågt utbildningskapital i yrkesrollen eller till dig som bara är intresserad av att öka övergången till högskola i din region.

Konferensen är kostnadsfri och genomförs i Entré AIL på Högskolan Väst, Trollhättan.

PROGRAM

08:30-09:00    Välkomstfika

09:00-09:15    En kort introduktion till projekt Ökad högskoleövergång. Lena Garberg, Carina Carlund och Marcus Svensson.

09:15-09:55    Fler skulle kunna studera på högskolan. Ellen Ellfolk Kenttä, utredare på Universitetskanslersämbetet, ger en nulägesbild av hur högskoleövergång ter sig i olika grupper och också vilka utvecklingspotentialer som finns att nå underrepresenterade grupper.

10:00-10:45    Breddad rekrytering – vad behöver göras? Teresa Tomaṡević, handläggare för breddad rekrytering och breddat deltagande på Malmö universitet, har arbetat länge med frågor som rör breddad rekrytering. Teresa kommer att ta olika perspektiv på varför breddad rekrytering fortsatt är en central fråga för lärosätena men också för kommunerna att arbeta med.

11:00-11:40    Broar till högskolestudierLotta Svensson är doktor i sociologi och arbetar på Hälsinglands utbildningsförbund. Hon publicerade 2021 studien ”Utveckling av lärcentra ur ett studerandeperspektiv”. Studien har genomförts i Gävleborg som har den lägsta utbildningsnivån i Sverige. Att läsa in sin behörighet och därefter påbörja högskolestudier är en bra affär för både individen och samhället men ändå är bron både lång och svår. Hur kan broar som når fler byggas?

11:45-12:30    Kan en sån som inte läser läsa vid universitet? Gustav Fridolin är folkhögskollärare i allmän kurs och doktorand vid Göteborgs universitet. I sin planerade studie kommer han undersöka hur folkhögskoledeltagare ser på sig själva och sin utbildning, och hur de hanterar undervisningen. Under föreläsningen delger han vad tidigare forskning berättar om uppfattningar om universitet bland unga från hem utan studievana, och erfarenheter av att arbeta med att bredda framtidsdrömmar bland folkhögskolestuderande.

12:30-13:30    Lunch

13:30-14:30    Fler elever skulle kunna klara skolan. Signild Risenfors är forskare på Högskolan Väst och har skrivit kunskapsöversikten ”Läxhjälp och dess effekter i en svensk kontext”. Signild kommer bland annat att fokusera på om läxhjälp, så som den organiseras, når dem som behöver den. Därefter berättar Ann Liss och Tanja Christensson från Högskolan Väst om mentorsverksamheten Näktergalen.

14:30-14:45    Fika

14:45-15:45    Värdet av den breda studie- och yrkesvägledningen. Mikaela Zelmerlööv är undervisningsråd på Skolverket med ett speciellt ansvar för studie- och yrkesvägledning. Hon genomför detta pass tillsammans med  Marcus Svensson och Henrik Erlandsson från projektet Ökad högskoleövergång. De menar att skolans huvudmän tydligare behöver fokusera vikten av tydlig styrning och resursfördelning för en studie- och yrkesvägledningen genom hela skolsystemet. En bred studie- och yrkesvägledning kan öka elevernas motivation, minska studievalens beroende av elevernas sociala bakgrund och könstillhörighet, samt minska antalet gymnasieomval och skolavhopp. Ett vidgat sätt att tänka om studie- och yrkesvägledningen inrymmer på så vis kraften att motivera elever till skolarbete men också vägleda dem mot samhällets kompetensbehov i framtiden.

Anmäl dig här!  (sista anmälningsdag är 12 mars)

Detaljer

Datum:
2023-03-16
Tid:
08:30 - 15:45

Arrangör

Kommunakademin Väst

Plats

Högskolan Väst, Trollhättan
Gustava Melins gata 2
Trollhättan, Sverige
+ Google Map