Lyckad premiär för framtidsmässa i Strömstad

2022-jun-22

Den 2 juni arrangerade Strömstads grundskolor sin första framtidsmässa. Med tanke på den succé det blev, så blir det nog en återkommande mässa.

Framtidsmässan arrangerades för alla elever i årskurs 6 i Strömstad. Stadens gymnasieskola bjöd in dem till en halvdag om framtida val av studier, yrken och företagande. Det blev en spännande dag som jag hoppas kan inspirera fler skolor att göra liknande aktiviteter.

I gymnasieskolans fantastiskt fina aula hälsade rektorerna Louise Buhre och Anna Säreborn Haugstöl alla välkomna till gymnasiet. Och sedan följde en lång rad intressanta presentationer.

Först ut var en stor grupp gymnasieelever som berättade om programmen de valt och varför de valde just dem. Sjätteklassarna kunde passa på att ställa frågor direkt till gymnasieeleverna under rasten.

”Utan spaning, ingen aning!”

Studie- och yrkesvägledaren Ola Steen berättade om hur viktigt det är att ta reda på fakta om vad olika yrken innebär. Att inte bestämma sig utifrån vad man tror, utan utifrån vad man vet. Och vikten av att hämta information och ta hjälp. Olas budskap var tydligt: Sök upp studie- och yrkesvägledaren redan i årskurs 7 och ställ frågor om det du undrar. Han avslutade med orden: ”Utan spaning, ingen aning!”

Elin, Indra och Ebba från Ekonomiprogrammet berättade om UF-företagen som de drev under gymnasietiden. Ebba och Indra vann faktiskt SM-guld för UF-företag i kategorin ”Årets Hantverkare”, med sitt företag Kostersalt. Företagsnamnet säger allt!

Anja Sonerud från Strömstads kommun, berättade om kommunens näringsliv, vilka utmaningar man står inför och vilka möjligheter som finns i framtiden. Anja hade med sig två engagerade företag som är verksamma i Strömstad; ”KGH Custom Services” och ”Nöjesskräddaren”. Företagen gjorde fantastiskt inspirerande och spännande presentationer för eleverna.

Min kollega Henrik och jag passade på att skicka med sjätteklassarna några visdomsord på vägen. Visdomsord som flera presentatörer redan hade tagit upp men som kan vara bra att lägga på minnet. Bland annat: ”Ansträngning är det som tar en dit man siktar. Och man blir bra på det man tränar.” Jag tror knappast att sjätteklassarna kan ha missat budskapet. 😊

Framtidsmässan i Strömstad var enligt mig skolutveckling på riktigt!

—————————————-

Framtidsmässan var en samplanerad aktivitet mellan grundskolorna i Strömstad och projektet ”Vad ska jag bli när jag blir stor?”.

Framtidsmässan initierades och leddes av Marcus Svensson, Kommunakademin Väst och Henrik Erlandsson, Fyrbodals kommunalförbund. Båda ingår i projektet ”Vad ska jag bli när jag blir stor?” som är en del av satsningen ”Ökad högskoleövergång. I utvecklingsarbetet kring mässan har också de engagerade rektorerna Marie-Louise Mattila och Eva Andersson Stigberg deltagit.

Kontaktpersoner

Marcus Svensson, Ökad högskoleövergång, 070-103 96 24

Henrik Erlandsson, Hälsokällan, 070-209 94 82