”Har vi setts i något sammanhang?”

2021-dec-21

Klippor i Bohuslän Foto: Johanna Eliasson

Det är ibland förvånansvärt svårt att känna igen människor man mött i digitala möten när man sedan träffar dem på riktigt. Under flera av de besök jag har genomfört under hösten har frasen ”har vi setts i något sammanhang” yttrats. Ofta visade det sig att vi hade deltagit på samma digitala möte vid något tillfälle. Det var antingen det, eller ”vad kul att äntligen få ses på riktigt” som var bland det första som sades när jag kom ut på mina besök.

Första resan bar iväg till Lysekil som tog emot mig med klar, hög hösthimmel och sol.

Lysekil Foto: Johanna Eliasson
Lysekil Foto: Johanna Eliasson

I Lysekil träffade jag både kommunens ledningsgrupp, politiker i kommunen och Marita Niemi, som är enhetschef inom Socialförvaltningen. Jag berättade om Kommunakademin Väst och vad som är på gång och de berättade om kommunens verksamhet och de utmaningar de har nu och framöver.

Därefter följde resor till Tanum, Trollhättan, Dals-Ed, Bengtsfors, Vänersborg, Orust och Sotenäs. I alla kommuner träffade jag kommunernas ledningsgrupper, i vissa kommuner träffade jag också politiker och gjorde studiebesök i någon av de kommunala verksamheterna. Visste ni att Sotenäs har Sveriges första marina återvinningscentral och att de från de egna stränderna i kommunen samlade in över 34 ton marint avfall under 2018? Nej, det visste inte jag heller innan jag besökte återvinningscentralen. Det uppskattas dessutom att 5-13 miljoner ton avfall årligen hamnar i världens hav. Där har vi i mänskligheten verkligen en utmaning att ta oss an.

Jag ville under mina besök få en bättre bild av kommunerna, både av deras behov men också av kommunernas verksamheter. För jag är övertygad om att ju bredare bild jag har av den kommunala organisationen desto bättre kan jag se var de kommunala behoven överlappar med högskolans verksamhet. För Kommunakademin Väst är ömsesidighet och den gemensamma nyttan i fokus, vår verksamhet styrs av behoven i kommunerna och på högskolan. För att samverkan skall bli en win-win för alla parter är det nödvändigt att vi i planeringen av våra aktiviteter har en tydlig bild av hur utmaningarna som vi tillsammans skall försöka lösa ser ut.

Jag har lärt mig så mycket under mina besök i kommunerna. Jag har fått en bättre bild av de utmaningar och behov man har i kommunerna. Många utmaningar är likartade i flera kommuner och andra är lite mer specifika för enskilda kommuner. Nu ser jag fram emot att vi tillsammans tar oss an några av dem.

Stort tack för att ni har tagit emot mig, det har verkligen varit oerhört kul att äntligen få komma ut och träffa er och lära känna era verksamheter.

Och till er jag ännu inte har hunnit besöka: Jag ser mycket fram emot att få komma ut och träffa er och lära känna era kommuner lite bättre.

Johanna

Ödskölt, mellan Bengtsfors och Bäckefors Foto Johanna Eliasson
Ödskölt, mellan Bengtsfors och Bäckefors Foto Johanna Eliasson