Nyheter om Ökad högskoleövergång

Studenter utomhus på campus Högskolan Väst i Trollhättan.
Så kan fler inspireras att välja högskoleutbildning

För att klara kompetensförsörjningen i framtidens Fyrbodal behövs fler invånare med högskoleutbildning. Men hur inspirerar och underlättar man för fler att ta steget? Slutkonferensen för projektet Ökad högskoleövergång bjöd på kunskap, konkreta verktyg och inspiration för ett hundratal deltagare. Läs artikel!

Katarina Johander, student vid Högskolan Väst
”HögskoleVux fick mig att våga börja studera på högskola”

När Strömstad drabbades hårt av Covid-pandemin kände Katarina Johander att det var dags för ett nytt steg i yrkeslivet.

– Jag har egentligen aldrig gillat att gå i skolan och tänkte att högskolestudier inte var något för mig. Men introduktionskursen HögskoleVux fick mig att våga ta steget, säger Katarina som nu studerar på programmet för Socialpsykiatrisk vård vid Högskolan Väst.

Läs artikel!

 

Smögenbryggan Sotenäs kommun
Jenny och Daniel förbereder HögskoleVux på Campus Dalsland

När utbildningen HögskoleVux startar på Campus Dalsland den 31 augusti är det Högskolan Västs lärare Jenny Antonsson och Daniel Jakobsson som lotsar studenterna inför deras högskolestudier.

– Vi ser verkligen fram emot att möta nya studenter som vill ta steget att börja plugga, säger Jenny och Daniel.

Läs artikel!

 

 

 

Skolflicka dagdrömmer
Positiv respons för resultaten i ”Vad ska jag bli när jag blir stor?”

Spridningen av idéer för att tidigt inspirera barn till studie- och yrkesval pågår för fullt. Förra veckan fick rektorer och studie- och yrkesvägledare på flera skolor i Fyrbodal ta del av arbetet som gjorts inom projektet ”Vad ska jag bli när jag blir stor?”. Läs artikel!

Barn testar industrirobotar på Produktionstekniskt centrum Trollhättan. Foto: Joakim Nywall
Idéer om yrkesvägledning för åk 1-6 sprids till Fyrbodals skolor

Visste du att barn redan i 5-6-årsåldern skapar sig en bild av vad de kan arbeta med i framtiden? Projektet ”Vad ska jag bli när jag blir stor?” har tagit fram verktyg som underlättar för lärarna att koppla undervisningen till olika studie- och yrkesval. Läs artikel!

 

Smögenbryggan Sotenäs kommun
Hur inspirera fler ungdomar på landsbygden att studera efter gymnasiet?

Utbildningsnivån i Sveriges landsbygder är generellt sett lägre än i tätortskommunerna. Vad beror det på och vad krävs för att fler ungdomar ska studera vidare efter gymnasiet?Frågorna lyfts i podden Landet där bland andra Carina Carlund från Kommunakademin Väst medverkar. Läs artikel!

 

Skolelev med böcker och pennor i förgrunden
Yrkesambassadörer inspirerar sjätteklassare i Dingle

– Vad gör en elingenjör på jobbet? Vad är det bästa med ditt jobb? Eleverna i årskurs 6 på Centrumskolan i Dingle hade många frågor till elingenjören Andreas när han berättade om sitt yrkesval vid ett digitalt möte med klassen. Under januari har barnen fått möta och inspireras av fyra yrkesambassadörer från helt olika branscher. Läs artikel!

 

 

Pride, Melleruds kommun. Foto: Melleruds kommun
HögskoleVux startar på Campus Dalsland i höst

Den nya utbildningen HögskoleVux blir i höst tillgänglig även för invånare i Dalslands kommuner. Campus Dalsland kommer att ge utbildningen för alla som vill förbereda sig inför högskolestudier och samtidigt skaffa behörighet för att studera på högskola eller universitet. Läs artikel!

Barn testar industrirobotar på Produktionstekniskt centrum Trollhättan. Foto: Joakim Nywall
”Vi vill vidga barns tankar om framtida yrkesval”

Vad är det som påverkar våra yrkesval och hur kan skolan inspirera barn redan under de tidiga skolåren? I ett nystartat projekt ska Marcus Svensson på Högskolan Väst och Henrik Erlandsson på Hälsokällan utveckla verktyg som underlättar för lärarna att koppla undervisningen till olika studie- och yrkesval. Läs artikel!